FacebookTwitter
Menu
  • Beoordeel dit item
    (5 stemmen)

Vongole met citroen

In wijn, citroen en knoflook gebakken vongole

 
20 MINUTEN - 4 PERSONEN
 
Ingrediƫnten
1 zak vongole
1 citroen
4 teentjes knoflook
Takje peterselie
Witte wijn
Scheutje melk
 
Materialen
Mosselpan
 
Bereiding
Begin allereerst met het schoonmaken van de vongole. Dit doe je door ze allemaal even na te lopen en de kapotte schelpen er tussenuit te halen. Deze leven niet meer, dus zijn ook niet meer goed. Net als bij mosselen spoel je de vongole hard af met water en een klein beetje melk. Nadat je ze hebt schoongemaakt laat je ze even in koud water staan.
 
Ondertussen kan je al beginnen aan de marinade/saus waar je ze in gaat bakken. Pak de mosselpan er nu alvast bij. Knijp de citroen helemaal uit in de pan, zorg dat de pitjes niet mee gaan. Snijd de knoflook in grove stukken en doe deze er ook bij. Als laatste doe je nog een aardige scheut met olijfolie erbij. Zet de pan op het vuur. Pas op dat het niet te snel gaat want een mosselpan heeft een hele dunne bodem waardoor deze snel heet is. Bak de knoflook even in de citroen/olijfolie mix en doe er daarna de gesnipperde peterselie bij. Als dit even kort gestaan heeft kan je de afgegoten vongole erbij doen. Bak ze even kort aan en blus ze dan af met een aardige scheut witte wijn. De vongole mogen best een beetje onder de wijn staan (2 a 3 cm in de pan ongeveer). Doe de deksel er op en kook de vongole voor 4 a 5 minuten. Check het tussendoor een paar keer. Als de vongole openstaat dan zijn ze goed. Ze mogen niet te lang koken want dan worden ze snel taai. 
 
Als ze klaar zijn schep je ze uit de pan in een schaaltje. Doe er nog een klein beetje citroensap en peterselie overheen. Je kan de tapa nu opdienen.
 
NB. Je kan ze ook in een gewone pan bakken. Gebruik dan iets minder wijn.
terug naar boven
Tip herkomst

Tapas komt van het woord tapar. Wat afdekken betekent. Met kaas of ham werd in het verleden het aperitief afgedekt om te voorkomen dat vliegen in het glas kwamen.

Tapas inspiratie

krijt tapas inspiratieGeen inspiratie? Bekijk hier onze combinaties voor een tapas avond. Klik hier!

Contact

krijt facebookkrijt mailkrijt twitter